Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

M. Βρετανία: Πρόωρες εκλογές, 8 Ιουνίου

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανήγγειλε με έκτακτο διάγγελμά της έξω από την Downing Street η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May.«Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την απόφασή της, ανέφερε ότι τη στιγμή που ανέλαβε χρέη πρωθυπουργίας, η χώρα της χρειαζόταν σταθερότητα. Συνέχισε τονίζοντας ότι κατάφερε να φέρει τη σταθερότητα αυτή, ενώ προέβει παράλληλα στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γυρισμός ως προς το Brexit, σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψω στους αντιπάλους μου να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, η Theresa May εξήγησε ότι επιθυμεί τη λαϊκή νομιμοποίηση σχετικά με τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στη συνέχεια για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. «Ας απομακρύνουμε τον κίνδυνο της αβεβαιότητας και της αστάθειας», ανέφερε και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή ηγεσία».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τόνισε ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο, ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν καθυστέρηση τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, δήλωσε η May, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

«Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό», δήλωσε.

Όπως ανέφερε στο διάγγελμα το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή των εκλογών θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή την Τετάρτη. Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή τους στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των 2/3 από το Κοινοβούλιο.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.

Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η δουλειά για μια συμφωνία για το Brexit.

«Συνεχίζει ακριβώς ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το εάν θα επηρεαστεί το έργο αναφορικά με μια συμφωνία για το Brexit. «Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και θα συνεχίσετε να έχετε υπουργούς που να εργάζονται σε αυτό».

Δήλωσε ότι η May είχε την πλήρη στήριξη των υψηλόβαθμων υπουργών της αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές κατά τη σημερινή τους συνάντηση και πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η May εκμεταλλεύεται την αδύναμη θέση των Εργατικών

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn χαιρέτισε την απόφαση της Theresa May να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η May χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», ανέφερε σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αν και, θεωρητικά, το Εργατικό Κόμμα θα είχε την δυνατότητα να μπλοκάρει την πρωτοβουλία, o Corbyn στηρίζει την κίνηση αυτή, παρά τη δυσχερή θέση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει παρά πλειοψηφία 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ και μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση.

Αρα, ο πειρασμός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το σαββατοκύριακο από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes έδωσαν 21 εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στους συντηρητικούς, το οποίο και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί η βρετανή πρωθυπουργός.

Η σημερινή ανακοίνωση αιφνιδίασε τους πολιτικούς παρατηρητές, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου