Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Κοτόπουλο με σαφράν

Πρόκειται για μια τυπική συνταγή της Καστίλλης, από την περιοχή της Λα Μάντσα, που βρίσκεται στο κέντρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Το σαφράν (ζαφορά ή κρόκος) είναι συστατικό της τοπικής κουζίνας και το πιάτο συνοδεύεται από αμύγδαλα και κρόκους αυγών.

Υλικά

60 ml ελαιόλαδο
50 γρ. αµύγδαλα λευκά
1 χοντρή φέτα ψωµιού (45 γρ.) χωρίς την κόρα, σε κυβάκια (κρουτόν)
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
4-5 ίνες κρόκου (σαφράν)
2 σκελίδες σκόρδου
2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
1 κοτόπουλο, περίπου 1½ κιλό, κοµµένο σε 8 κοµµάτια
2 ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
130 ml σέρι fino άλλο λευκό, ηµίγλυκο, αρωµατικό κρασί
1 φύλλο δάφνης
τα φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκο θυµάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
2 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
2 κρόκοι αυγών
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Διαδικασία


Ζεσταίνουµε 1 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, σε µια βαριά κατσαρόλα. Προσθέτουµε τα αµύγδαλα και το ψωµί και τα σοτάρουµε για 3 λεπτά ή µέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώµα. Τα βγάζουµε και τα αφήνουµε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όταν κρυώσουν λίγο, τα βάζουµε στο γουδί ή σε πολυκόφτη, προσθέτουµε την κανέλα, το σαφράν, το σκόρδο και τον µισό µαϊντανό και τα χτυπάµε ώσπου να γίνουν ένα χοντροαλεσµένο µείγµα.

Ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά, στην ίδια κατσαρόλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 3-5 λεπτά ή µέχρι να µαραθεί. Ρίχνουµε το σέρι, 400 ml νερό, το δαφνόφυλλο και το θυµάρι. Σκεπάζουµε µε το καπάκι και µαγειρεύουµε για περίπου 40 - 45 λεπτά, ή µέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Το βγάζουµε σε πιατέλα και το σκεπάζουµε για να διατηρηθεί ζεστό. Προσθέτουµε στην κατσαρόλα το µείγµα των αµυγδάλων και κρουτόν και ανακατεύουµε µε ξύλινη κουτάλα, για περίπου 1 λεπτό. Αποσύρουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε τον χυµό λεµονιού, τους δύο κρόκους αυγών και τον υπόλοιπο µαϊντανό και ανακατεύουµε µε το σύρµα, να αναµειχθούν.

Ξαναβάζουµε τη σάλτσα σε πολύ χαµηλή φωτιά και ανακατεύουµε συνεχώς ώσπου να πήξουν λίγο τα υγρά (προσέχοντας να µη βράσει για να µην κόψει η σάλτσα). Προσθέτουµε αλατοπίπερο και σερβίρουµε το κοτόπουλο ζεστό µαζί µε τη σάλτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου