Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Το φυτό κατιφές

Ο κατιφές είναι συνήθως μία μονοετής πόα που ανθοφορεί από τα τέλη της άνοιξης και κυρίως όλο 


το καλοκαίρι μέχρι να πιάσει το κρύο του χειμώνα. Έχει πολύ όμορφα άνθη και χαρακτηριστικό ωραίο άρωμα με εντομοαποθητικές ιδιότητες.
Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στις ασθένειες. Φτάνει τα 0,3 με 0,5m ύψος και υπάρχουν ποικιλίες πιο ψηλές με μεγάλα αλλά λίγα λουλούδια και πιο κοντές με πολλά μικρά σε όγκο άνθη.

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά του ελληνικού καλοκαιριού.
Φροντίδα – Περιποίηση

Ο κατιφές φυτεύεται σε ηλιόλουστες τοποθεσίες ή στον κήπο ή σε γλάστρα.

Όσο περισσότερες ώρες απευθείας ήλιου έχει είναι καλύτερα. Χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 ώρες την ημέρα.

Προσαρμόζεται στα περισσότερα χώματα και αναπτύσσεται ταχύτατα τους θερινούς μήνες.

Γενικά του αρέσουν οι ζεστές μέρες με θερμοκρασίες πάνω από 15oC, ενώ με το κρύο δυσκολεύεται. Αν θέλουμε να κρατήσουμε το φυτό μας πιο πολύ το βάζουμε σε απάνεμα σημεία.

Ο κατιφές χρειάζεται αρκετό πότισμα, ειδικά όταν έχουμε πολύ ζέστη. Ποτίζουμε μόλις στεγνώσει το χώμα και φροντίζουμε να μην λιμνάζει το νερό.

Αν και δεν χρειάζεται κλαδέματα είναι ουσιαστικό να κόβουμε τα λουλούδια που μαραίνονται συχνά για να τρέφονται τα νέα και έχουμε πανέμορφο φυτό.

Μπορούμε να του βάλουμε λίπασμα ισορροπημένο ή με πιο πολύ φώσφορο και κάλιο ώστε να πιάσει η ρίζα του και να πάει καλά η ανθοφορία του.
Αξίζει να το ξέρεις

Εξαιτίας του αρώματός του ο κατιφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκαλλιέργεια για την βιολογική παραγωγή λαχανικών σαν την ντομάτα, την κολοκύθα, τη μελιτζάνα κ.α.. Με στόχο να αποτρέπει τα νηματώδη.

To λατινικό του όνομα tagetes προέρχεται από τον Tages, ιδρυτή της Ετρουσκικής θρησκείας στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο κατιφές έχει συνδεθεί με διάφορες γιορτές και τελετουργίες σε πολλές γωνιές του κόσμου: Στο Νεπάλ στολίζει τα σπίτια στην γιορτή Tihar, στο Μεξικό θεωρείται το λουλούδι των νεκρών και έχει την τιμητική του στην Day of the Dead, στην Ουκρανία συμμετέχει σε πολλά τραγούδια, ποιήματα και παραμύθια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου