Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

6 στους 10 δε θέλουν Μπουτάρη

Καταπέλτης για το Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης είναι η νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά το τέλος της ΔΕΘ.
Σύμφωνα την έρευνα της ierax analytix, το 58% δε θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης έναντι 19% που τον θέλει υποψήφιο.

Την ίδια ώρα, το 37% δε θέλει υποψήφιο Περιφερειάρχη 2019 τον Απόστολο Τζιτζικώστα το 37% δεν τον έναντι 27% που δηλώνει πως τον θέλει.

Ως σημαντικότερα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι δημότες στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι οι θέσεις των υποψηφίων για σημαντικά θέματα 45%, να είναι νέοι άνθρωποι 30%, έμπειροι πολιτικοί με γνώση των ευθυνών 19% ενώ μόλις 3% δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της ΤΑ.

Για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών εντός του επόμενου εξαμήνου, 57% δηλώνει πως συμφωνεί ενώ διαφωνεί το 20%. Ταυτόχρονα 10% είναι αναποφάσιστοι.
Για τη ΔΕΘ

Την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης επιθυμεί η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων (ποσοστό 57,4%), αλλά χωρίς πολιτικές ομιλίες και παρουσίες (το 40%) και χωρίς οργανωμένες πορείες και συγκεντρώσεις (το 17,4%).

Παράλληλα, οι Θεσσαλονικείς κρίνουν θετικά την εμπειρία τους από την επίσκεψη στη φετινή 83η διοργάνωση με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τίθενται υπέρ της πρωτοβουλίας «Smoke Free».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των ερωτηθέντων επισκέφτηκε τη φετινή ΔΕΘ ώς ιδιώτης, ενώ το 11,1% ώς επαγγελματίας, εκθέτης ή υπάλληλος, ενώ το υπόλοιπο 40% δεν πέρασε φέτος τις πύλες της.

Περίπου τρεις στους τέσσερις που την επισκέφτηκαν έστω μια φορά κρίνουν θετικά την εμπειρία τους (60,8% θετικά και 13,3% πολύ θετικά), με τους νέους κάτω των 29 ετών να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής.


Το 85% των ερωτώμενων συμφωνούν με την πρωτοβουλία για μια «Smoke Free» έκθεση και σημαντικό ποσοστό κρίνει θετικά το γεγονός πως τιμώμενη χώρα φέτος ήταν οι ΗΠΑ (23,3% πολύ θετικά, 36,3% θετικά, 27,3% αδιάφορα, 7% αρνητικά και 4,5% πολύ αρνητικά, ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν ότι τοποθετούνται αριστερά πολιτικά, η αρνητική άποψη είναι 25%).

Οι μισοί ερωτώμενοι (52,7%) θέλουν να καταργηθούν οι πολιτικές ομιλίες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ «καθώς δεν προσφέρουν κάτι στη ΔΕΘ παρά εκνευρισμό και επεισόδια».

Το 24,6% επιθυμεί να γίνονται εκτός ΔΕΘ. ‘Οσον αφορά τον τόπο φιλοξενίας της ΔΕΘ, μόνο το 29% θέλει αυτή να φύγει εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Το 40% «ψηφίζει» υπέρ του να μείνει στο κέντρο η ΔΕΘ, αλλά χωρίς πολιτικές ομιλίες και το 17,4% τη θέλουν επίσης στην «καρδιά» της πόλης, αλλά χωρίς πολιτικές συγκεντρώσεις και πορείες.

* Η έρευνα διεξήχθη ηλεκτρονικά από τα social media και την ιστοσελίδα της εταιρείας, στο διάστημα 16-19 Σεπτεμβρίου 2018 και συμμετείχαν 672 άτομα, ψηφοφόροι του Νομού Θεσσαλονίκης.

Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς το φύλο και το 90% των ηλικιών ήταν μεταξύ 18-60 ετών.

1 σχόλιο: