Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Μπαίνουν στην Ε.Ε. τα Σκόπια;

Την πόρτα της ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, "ανοίγει" ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συμμετέχει στην διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, μετά την "ψυχρολουσία" που επεφύλαξε πριν από μερικούς μήνες στην γειτονική χώρα, βάζοντας βέτο στην ένταξή της στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη τον Οκτώβριο. Τώρα, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε πως αναμένονται οι εκθέσεις προόδου (τον ερχόμενο μήνα) και βάσει αυτών, είναι πολύ πιθανό πλέον να δοθεί το "πράσινο φως". "Περιμένουμε τις εκθέσεις της Επιτροπής τον Μάρτιο. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, τότε θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις" δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος στην Διάσκεψη.

Όπως γράφει το Reuters, ο Μακρόν έβαλε βέτο στην ένταξη τον Οκτώβριο, λέγοντας πως χρειάζεται να αλλάξει η διαδικασία ένταξης νέων μελών, ωστόσο υπήρξαν σενάρια πως η απόφαση αυτή εξυπηρετούσε στόχους που αφορούσαν τις ισορροπίες στη γαλλική πολιτική ζωή περισσότερο, παρά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Γάλλος υπουργός είχε μιλήσει τότε για μια "ατέρμονη σαπουνόπερα", όσον αφορά την ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στην ΕΕ. Ωστόσο, καθώς η πίεση από την Ρωσία και την Κίνα είναι εντονότερη στην περιοχή των Βαλκανίων και οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει στη διεθνή σκηνή, ο Μακρόν παραδέχτηκε πως έκανε λάθος. Η αλλαγή στάσης, φαίνεται να δημιουργεί ελπίδα πως ίσως υπάρξει συμφωνία για ένταξη πριν την Σύνοδο ΕΕ - Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο. Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters, ότι η Δανία και η Ολλανδία θα άρουν επίσης τις επιφυλάξεις τους, ακολουθώντας τη Γαλλία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης, άσκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως "δεν μπορούμε να είμαστε ο μικρός εταίρος των ΗΠΑ, αλλά και στη Γερμανία, την οποία κατηγορεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις γαλλικές προτάσεις για να μετριαστούν οι συνέπειες του Brexit. "Δεν είμαι απογοητευμένος, αλλά είμαι ανυπόμονος" δήλωσε, ερωτηθείς για την στάση της καγκελαρίου Μέρκελ. 


Πομπέο: Η Δύση θα νικήσει

Επίθεση σε Ρωσία και Κίνα εξαπέλυσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου, ενώ υποστήριξε πως η ηγεμονία της Δύσης στον πλανήτη δεν έχει τελειώσει και πως οι "ιδέες και αξίες" της Δύσης θα επικρατήσουν. "Με χαρά σας αναφέρω ότι ο θάνατος της διατλαντικής συμμαχίας είναι υπερβολικά μεγαλοποιημένος. Η Δύση κερδίζει, και κερδίζουμε μαζί", δήλωσε. Επίσης, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν με ποσό έως 1 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργειακά έργα σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης για να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία απέναντι στη Ρωσία.

"Ως ένδειξη υποστήριξης της κυριαρχίας, της ευημερίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ευρωπαίων φίλων μας, οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να χορηγήσουν έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπη, μέλη της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών", σημείωσε. Στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, συμμετέχουν 12 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.