Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Οι Η.Π.Α το νέο κέντρο τής επιδημίας

Κατακόρυφη επιτάχυνση της μετάδοσης του κορονοϊού στις Η.Π.Α καταγράφουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προβλέπει ότι έχουν όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδημίας. Σε μια συγκυρία, όπου η διακυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα μετά από πολύ καθυστέρηση, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η περιοχή του πλανήτη που παρουσιάζει «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» των κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι μπορεί σύντομα να πάρει την σκυτάλη από ευρωπαικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ταυτόχρονα, εκφράζει την αισιοδοξία του για βελτίωση της κατάστασης στην Ιταλία, κάνοντας λόγο για μια ακτίνα ελπίδας μετά και την ελαφρά μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι ακόμη «πολύ, πολύ νωρίς».
Σημειώνεται πως για χθες Δευτέρα στην Ιταλία, ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων παρουσίασε μείωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά την Κυριακή, ενώ μειωμένος ήταν και ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα ανήλθαν την Δευτέρα σε 4.789, εμφανώς μειωμένα με όσα καταγράφηκαν το Σάββατο (6.500) αλλά και της Κυριακής (5.600). Ταυτόχρονα, ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους την Δευτέρα ήταν λίγο πάνω από 600, ενώ μόνο το Σάββατο 792 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με ακόμα 651 να χάνουν την μάχη με τον κορονοϊό την Κυριακή.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός διαπίστωσε «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» της μετάδοσης του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε νέο επίκεντρο της επιδημίας.

Όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν το νέο επίκεντρο, η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις απάντησε: «Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Άρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 46.455 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ 533 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Οι πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι αυτές της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια, ενώ η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Τέλος, μέχρι στιγμής 333 ασθενείς έχουν ιαθεί από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ.