Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Συχνοουρία: Αιτίες, διάγνωση - πλήρης οδηγός

diatrofi.gr

Η συχνοουρία είναι συχνά σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το ουροποιητικό σύστημα ή το ίδιο το σώμα, εκτός και αν κάποιος πίνει μεγάλη ποσότητα υγρών.
Το να τρέχετε στην τουαλέτα για ούρηση θεωρείται πολύ συχνό εάν συμβαίνει περισσότερες από οκτώ φορές ημερησίως. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να ουρούν. Το πολύ, να χρειάζεται να σηκώνονται μόνο μία φορά για να ουρήσουν.

Τι σημαίνει να έχουμε συχνοουρία

Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που ουρούν περισσότερο από το μέσο όρο έχουν και άλλα συμπτώματα.
Μπορεί να αισθάνονται μια επείγουσα ανάγκη να ουρήσουν, ακόμη και αφού έχουν αδειάσει την κύστη τους. Μπορεί να “διαρρέουν” ούρα πριν ή μετά την ούρηση. Ακόμα, μπορεί να χρειαστεί να σηκωθούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσουν. Μπορεί να δυσκολεύονται να αρχίσουν να ουρούν, παρόλο που νιώθουν την πίεση. Μπορεί να μην είναι σε θέση επίσης να τελειώσουν την ούρηση.
Ανάλογα με την αιτία, η ούρηση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή κάψιμο στην ουρήθρα. Μπορεί να υπάρχει έκκριση από την ουρήθρα ή τα ούρα μπορεί να είναι θολά, περίεργου χρώματος ή δύσοσμα. Ο πυρετός μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα εάν η αιτία είναι μια λοίμωξη.
Όλα αυτά τα συνοδά συμπτώματα αποτελούν ζωτικής σημασίας ενδείξεις για την εύρεση της αιτίας και την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας. Ωστόσο, μερικές φορές οι άνθρωποι ουρούν πάρα πολύ και μπορεί να μην υπάρχουν συνοδευτικά συμπτώματα.
Μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό όταν συμβαίνει αυτό, αλλά ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να το εξετάσει.

Τι προκαλεί συχνοουρία

Τα αίτια της συχνουρίας περιλαμβάνουν λοιμώξεις, μηχανικά ή δομικά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, συστηματικά προβλήματα του οργανισμού, φάρμακα και συνήθειες του τρόπου ζωής.
Η πιο συχνή αιτία αιφνίδιας, συχνής ούρησης είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (κυστίτιδα και ουρηθρίτιδα). Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν: Λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα) και Βακτηριακή κολπίτιδα (κολπίτιδα).

Οι αιτίες συχνής ούρησης που περιλαμβάνουν κάποια βλάβη στο ουροποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν:
Σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (OAB)
Ακράτεια ούρων
Διευρυμένος προστάτης (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη)
Οίδημα του προστάτη (προστατίτιδα)
Στένωση της ουρήθρας
Πέτρες στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά
Πρόπτωση οργάνου (κυστεοκήλη)
Σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης (διάμεση κυστίτιδα)
Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη
Προβλήματα νεύρων (ορισμένα από αυτά μετά από τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο)

Οι καρκίνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε συχνουρία περιλαμβάνουν: Καρκίνος του προστάτη, Καρκίνος της ουροδόχου κύστης (περίπου 20% έως 30% των ασθενών θα έχουν συχνουρία), Καρκίνος των ωοθηκών, Καρκίνος του κόλπου.

Τα συστηματικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία περιλαμβάνουν τον διαβήτη insipidus, τον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2.
Τα διουρητικά (“χάπια νερού”) είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα που προκαλούν σημαντική συχνουρία. Άλλα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τα αντιισταμινικά, μπορεί να προκαλέσουν επίσης ακράτεια ούρων. Το κύριο σύμπτωμα είναι η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης και η διαρροή, αλλά τα άτομα με ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να χρειάζεται να ουρούν συχνότερα από το συνηθισμένο.
Οι συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία περιλαμβάνουν: Κατανάλωση πολλών υγρών, Κατανάλωση ερεθιστικών ουσιών για την ουροδόχο κύστη όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ κλπ.

Πρέπει να ανησυχούμε αν έχουμε συχνοουρία;

Εάν η συχνοουρία είναι μια νέα εξέλιξη, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση που χρήζει θεραπείας. Επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί επαρκώς η κατάσταση.
Συνήθως θα υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως συχνή νυχτερινή ούρηση, επώδυνη ούρηση, κατακράτηση ούρων, θολά ούρα, πόνος στην πλάτη, πλευρικός πόνος, πυρετός, αυξημένη δίψα, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή παρόμοια συμπτώματα. Ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο επείγοντα από άλλα.
Να θυμάστε, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να ουρούν περισσότερο από το συνηθισμένο, το πρόβλημα συχνά οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι μη θεραπευμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως νεφρική λοίμωξη, νεφρική βλάβη, αποστήματα, σηψαιμία, προβλήματα εγκυμοσύνης και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.
Η θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά είναι συνήθως περιττή για τη συχνοουρία, αλλά ζητήστε επείγουσα ή επείγουσα περίθαλψη εάν υπάρχει σημαντικός πόνος, υψηλός πυρετός και συχνουρία.

Πώς διαγιγνώσκεται η αιτία της συχνοουρίας

Για να ανακαλύψουν την αιτία της συχνουρίας, οι κλινικοί γιατροί θα λάβουν ιατρικό ιστορικό, θα πραγματοποιήσουν φυσική εξέταση και θα κάνουν ανάλυση ούρων.
Εάν μια λοίμωξη αποτελεί πιθανή αιτία, ο κλινικός ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει καλλιέργεια ούρων για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα και εξέταση αίματος.
Η φυσική εξέταση μπορεί να αποτελείται από εξέταση της κοιλιάς, εξέταση των γεννητικών οργάνων, εξέταση της πυέλου ή εξέταση του ορθού. Ο κλινικός ιατρός μπορεί να ελέγξει για μη φυσιολογική αδυναμία εάν υπάρχει υποψία προβλήματος με το νευρικό σύστημα.

Ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι ο επαγγελματίας υγείας που πραγματοποιεί την αρχική εξέταση, αλλά μπορεί να σας παραπέμψει σε ουρολόγο, ειδικό στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία. Οι πιο εξειδικευμένες εξετάσεις περιλαμβάνουν:
Κυστεοσκόπηση: ο ιατρός εξετάζει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης εισάγοντας έναν μακρύ, στενό σωλήνα συνδεδεμένο με κάμερα στην ουρήθρα
Κυστεομετρία (ονομάζεται επίσης ουροδυναμική εξέταση): προσδιορίζει πόσο υγρό στην ουροδόχο κύστη σας κάνει να αισθάνεστε “γεμάτοι” και σας προτρέπει σε ούρηση
Υπερηχογράφημα, ακτίνες Χ ή αξονική τομογραφία
Βιοψία εάν υπάρχει υποψία καρκίνου

Πόσο διαρκεί η συχνοουρία;

Η συχνοουρία διαρκεί όσο διαρκεί η υποκείμενη πάθηση που προκαλεί το σύμπτωμα και οι ουρολοιμώξεις είναι η πιο συχνή αιτία.
Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης συνήθως εξασθενούν εντός δύο ή τριών ημερών από την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής. Άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούν.

Πώς να σταματήσετε τη συχνοουρία

Εκτός εάν προκαλείται από επιλογές του τρόπου ζωής ή από ακράτεια ούρων, η συχνουρία δεν αντιμετωπίζεται άμεσα με θεραπεία. Αντ’ αυτού, οι επαγγελματίες υγείας επικεντρώνονται στην υποκείμενη πάθηση.
Οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.
Το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα που χαλαρώνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα είναι αντιχολινεργικά, όπως η οξυβουτυνίνη, αν και άλλα φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν οι θεραπείες πρώτης γραμμής είναι αναποτελεσματικές.

Η BPH αντιμετωπίζεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα που χαλαρώνουν τον προστάτη και τον αυχένα της ουροδόχου κύστης ή βοηθούν στη συρρίκνωση του προστάτη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ελάχιστα επεμβατική ή ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Οι θεραπευτικές επιλογές για τις πέτρες στην ουροδόχο κύστη περιλαμβάνουν την κατανάλωση άφθονων υγρών για να βοηθηθεί η διέλευση των λίθων, τη θραύση των λίθων ή τη χειρουργική αφαίρεση.
Η πρόπτωση αντιμετωπίζεται με ασκήσεις πυελικού εδάφους, πεσσάρια ή χειρουργική επέμβαση.
Οι καρκίνοι αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία, ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, αντισώματα, ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται με φάρμακα που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αλλαγές στον τρόπο ζωής (σωστή διατροφή και άσκηση). Καθώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται, τα προβλήματα με τη συχνουρία θα πρέπει να βελτιώνονται.
Ζώντας με συχνοουρία
Είτε η συχνουρία οφείλεται στον τρόπο ζωής είτε σε κάποια υποκείμενη πάθηση, μερικές ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάγκης για συχνή ούρηση:

Για κάποιον που πίνει πολλά υγρά, μειώστε τα. Για κάποιον που δεν πίνει αρκετά υγρά, πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αποφύγετε την καφεΐνη ή καταναλώστε την με μέτρο και αποφύγετε το αλκοόλ ή καταναλώστε το με μέτρο.
Αποφύγετε τη ν υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας. Επίσης, εξασκηθείτε σε ασκήσεις πυελικού εδάφους που ονομάζονται ασκήσεις Kegel. Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας συγκράτησης των ούρων.

Χρησιμοποιήστε την εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης για να βελτιώσετε τον έλεγχο της κύστης. Αυτό περιλαμβάνει την ούρηση με πρόγραμμα και τη σταθερή αύξηση του χρόνου μεταξύ των ουρήσεων.

Εάν η ανάγκη για ούρηση διακόπτει τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκιμάστε τα εξής:Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών τη νύχτα
Ανασηκώστε τα πόδια όταν κοιμάστε
Εάν τα φάρμακα προκαλούν συχνή ούρηση, πάρτε τα το πρωί και όχι πιο κοντά στην ώρα του ύπνου
Βασικά συμπεράσματα

Η συχνοουρία μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα.

Προκαλείται από λοιμώξεις, ακράτεια ούρων, υπερδραστήριους μύες της ουροδόχου κύστης, πέτρες στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη, διαβήτη, διογκωμένο προστάτη, καρκίνο, πρόπτωση του κόλπου, εγκυμοσύνη, ακτινοθεραπεία, φάρμακα ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Συνήθως, η συχνοουρία δεν απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Απαιτεί γενικά θεραπεία, εάν δεν έχει ήδη αξιολογηθεί από επαγγελματία υγείας. Συνήθως υποχωρεί με ή χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα μεταβλητό χρονικό διάστημα.

Οι θεραπείες της συχνουρίας ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου