Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Κρίσιμες εκλογές σήμερα στη Γαλλία

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα σε βουλευτικές εκλογές που θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία, με την ακροδεξιά να είναι πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία. Πρόκειται για πρόωρες κάλπες που αποφάσισε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το βατερλό των Ευρωεκλογών, σε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν ότι τζογάρει με το μέλλον της Γαλλίας και της Ευρώπης, καθώς βλέπει την δημοτικότητά του να καταρρέει.


Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21:00 ώρα Ελλάδος και αμέσως μετά θα έχουμε την πρώτη ανακοίνωση για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων. Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις – τρεις εβδομάδες μετά τη νίκη τους στις ευρωπαϊκές εκλογές. Περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 49 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Γαλλίας έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω πληρεξουσίου, ένδειξη της υψηλής προσέλευσης που αναμένεται για μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Πρόκειται για εκλογές με δύο γύρους και οι περισσότερες από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης δεν θα κριθούν μέχρι τον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών την επόμενη Κυριακή.
Η προεκλογική εκστρατεία διήρκεσε μόνο 20 ημέρες και αυτό ωφέλησε επίσης το RN, που έδωσε έμφαση σε μία ατζέντα εστιασμένη στη μετανάστευση, στην αντιμετώπιση του ευρύτερου αισθήματος ανασφάλειας, καθώς και στις φορολογικές ελαφρύνσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής.

1 σχόλιο: