Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Πόσο ακίνδυνοι είναι οι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών;

Ανησυχία προκαλεί η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι. Από τη μαρίνα της Γλυφάδας, μέχρι το λιμάνι του Βόλου και το Χαράκι της Ρόδου. Οι καρχαρίες που καταγράφουν λουόμενοι στα ρηχά, με τα κινητά τους τηλέφωνα, προκαλούν ανησυχία.


Οι καρχαρίες αποτελούν τρόμο για τους κολυμβητές και όσους κάνουν αθλήματα στη θάλασσα παγκοσμίως. Τον τελευταίο καιρό τα μεγάλα αυτά θαλάσσια ζώα έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία.
Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με το θέμα λέγοντας ότι αρχικά δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νερά πάντα υπήρχαν διάφορα είδη καρχαριών. Ο ίδιος κάνει λόγο για 35 είδη καρχαριών και εξηγεί ότι οι εμφανίσεις τους είναι μέσα σε φυσιολογικό πλαίσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες που εμφανίζονται στα ελληνικά ύδατα είναι μικρού μεγέθους, ενώ ελάχιστοι είναι επικίνδυνοι και μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους.
Συχνές εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες - Δεν παρατηρείται αύξηση
Ο καθηγητής Ιχθυολογίας Θανάσης Τσίκληρας μίλησε και για το πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που βρίσκεται στις θάλασσες τονίζοντας: «Περίπου 35 είδη έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες. Το πιο επικίνδυνο από τα αυτά είναι ο μεγάλος λευκός ο οποίος είναι αρκετά σπάνιο είδος».
«Δεν παρατηρείται αύξηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που έχουμε από την αλιεία και από τις δειγματοληψίες που κάνουμε δεν υπάρχει αύξηση ούτε σε αριθμό ειδών ούτε σε πυκνότητα», ανέφερε ο κ. Τσίκληρας στο Newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου