Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Σινάπι: Οφέλη και παρενέργειες

Το σινάπι είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών / κραμβοειδών φυτών. Το σινάπι έχει κίτρινα άνθη και δύο κύρια είδη που καλλιεργούνται στις Η.Π.Α, τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γαλλία. 


Από τα άνθη αυτά παράγεται η γνωστή σε όλους, μουστάρδα. Η μουστάρδα που παράγεται από το είδος Sinapis alba, είναι η κλασσική κίτρινη μουστάρδα. Από την άλλη αυτή που παράγεται από το είδος Brasica juncea ονομάζεται καφέ. Επίσης, οι βλαστοί του σιναπιού τρώγονται και βραστοί ως χόρτα, που ονομάζονται βρούβες.

Οφέλη

Πεπτικό σύστημα

Οι σπόροι του λευκού σιναπιού λόγω της καυτερής και ελαφρώς πικάντικης γεύσης, έχει αποδειχθεί πως βοηθούν και ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης. Επίσης, μειώνουν την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.

Αναπνευστικό σύστημα

Ο μαύρος σιναπόσπορος χρησιμοποιείται συχνά σαν κατάπλασμα με ζεστές κομπρέσες στο στήθος και την πλάτη για την ανακούφιση από βήχα και άλλα συμπτώματα κρυώματος και γρίπης. Επίσης ανακουφίζει τις πρησμένες αμυγδαλές και βοηθά στα συμπτώματα της βρογχίτιδας και της λαρυγγίτιδας.

Αρθρώσεις και μυϊκοί πόνοι

Επιπλέον το μαύρο σινάπι αν χρησιμοποιηθεί σαν κατάπλασμα, βοηθά τις νευραλγίες και τους ρευματισμούς. Σε πόνους της πλάτης, της μέσης, για εξωτερική επάλειψη σε παθήσεις των αρθρώσεων, σε ισχυρούς πονόδοντους αλλά και σε πόνους περιόδου, το μαύρο σινάπι βοηθά ιδιαίτερα.
Πρόληψη καρκίνου
Το σινάπι είναι πλούσιο σε κάποιες φυτοχημικές ενώσεις που ονομάζονται ινδόλες, οι οποίες αποτρέπουν τα οιστρογόνα από την ανάπτυξη όγκων. Επίσης οι σπόροι της μουστάρδας μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων όγκων, ή να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι σπόροι της μουστάρδας είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα την καλύτερη πρόληψη ή αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων.

Παρενέργειες

Το λευκό σινάπι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και να προκαλέσει διάρροια. Επίσης, δεν προτείνεται να το καταναλώνουν ασθενείς με έλκος στομάχου ή νεφροπάθειες. Οι σπόροι του μαύρου σιναπιού σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Τρόποι χρήσης

Οι βολβοί του σιναπιού (βρούβες) μπορούν να καταναλωθούν σαν αρωματικοί σε φρέσκια σαλάτα, σαν βρασμένα χόρτα ή σαν προσθήκη σε λαδερό φαγητό. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί σαν αφέψημα ή ζωμός. Οι σπόροι του μπορεί να αποσταχθούν και να παραχθεί έλαιο (σιναπέλαιο) ή αλεύρι, το οποίο είναι η βάση για την παρασκευή της μουστάρδας.
Επιπλέον για εξωτερικοί χρήση, οι αλεσμένοι σπόροι του σιναπιού χρησιμοποιούνται με τη μορφή καταπλασμάτων και εμπλάστρων. Μπορεί να παρασκευαστεί και αλοιφή μετά την πολτοποίηση των ριζών του φυτού, με προσθήκη αλατιού και λαδιού, η οποία χρησιμοποιείται για εντριβές κατά του άσθματος, της βρογχίτιδας και της πνευμονίας.



Από την διαιτολόγο διατροφολόγο Αναστασία Μαμάτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου