Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 οι τιμές του πετρελαίου

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 κατρακύλησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις του OPEC για την πορεία της ζήτησης.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε 2,96 δολ. ή 4,3% και έκλεισε στα 65,75 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Από την αρχή του έτους το αργό χάνει 8,2%.
Το Brent Νοεμβρίου, στο μεταξύ, έχασε 2,65 δολ. ή 3,7% και έκλεισε στα 69,19 δολ. το βαρέλι, διαμορφώνοντας τις απώλειες του από την αρχή του έτους στο -10,2%.
Ο OPEC μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, περιορίζοντας επίσης τις προσδοκίες του και για το επόμενο έτος, κάτι που σηματοδοτεί τη δεύτερη διαδοχική προς τα κάτω αναθεώρηση του καρτέλ.
Στη μηνιαία έκθεσή του, ο OPEC ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, έναντι αύξησης 2,11 εκατομμυρίων bpd που περίμενε προηγουμένως.

Για το 2025, ο OPEC μείωσε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σε 1,74 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα από 1,78 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας υποβάθμισης, καθώς ο OPEC μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη σε 650.000 βαρέλια ημερησίως το 2024 από 700.000.
"Κοιτάζοντας μπροστά, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να παραμείνει καλά υποστηριζόμενη", αναφέρεται στην έκθεση. "Ωστόσο, οι αντίθετοι άνεμοι στον τομέα των ακινήτων και η αυξανόμενη διείσδυση των φορτηγών LNG και των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη ζήτηση ντίζελ και βενζίνης στο μέλλον".
Καταιγίδα στον Κόλπου του Μεξικού

Η μείωση της παραγωγής από τον Κόλπο του Μεξικού λόγω της καταιγίδας Francine στην περιοχή δεν στάθηκε ικανή να συγκρατήσει την κατρακύλα των τιμών. Η καταιγίδα έχει υποχρεώσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να κλείσουν περίπου το 25% της παραγωγής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Το 15% περίπου της παραγωγής πετρελαίου και το 2% της παραγωγής φυσικού αερίου βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στοιχεία.
Η καταιγίδα αναμένεται να αναβαθμιστεί σε τυφώνα τις επόμενες ώρες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.


Οι Exxon Mobil, Shell και Chevron έχουν ήδη απομακρύνει προσωπικό τους από την περιοχή, κλείνοντας κάποιες από τις πλατφόρμες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου