Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε στα social media το παρακάτω κείμενο με συμβουλές για την προστασία μας από ηλεκτρονικές απάτες μέσω μηνυμάτων στο κινητό, στα email και οπουδήποτε μπορείς να δεχτείς μήνυμα. Η εμπειρία της Ε.Α σε τέτοια θέματα είναι τεράστια και όταν δημοσιεύονται τέτοιες συμβουλές αξίζει της προσοχής μας. Πάμε να τα δούμε:
Μην ανοίγεις μηνύματα από άγνωστους (συνήθως ο «θύτης» υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα): Αν λάβεις ηλεκτρονικό μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζεις ή από μια εταιρεία που δεν αναγνωρίζεις, είναι καλύτερο να το αγνοήσεις και να το διαγράψεις χωρίς να το ανοίξεις.
Πρόσεχε τις αναφορές στο περιεχόμενο: Αν λάβεις μήνυμα με περιεχόμενο που σου ζητά να δώσεις προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα, είναι πιθανό να είναι απάτη. Μην απαντάς και μην παρέχεις καμία προσωπική πληροφορία.
Έλεγξε τη διεύθυνση URL πριν κάνεις κλικ: Αν λάβεις ένα μήνυμα με σύνδεσμο προς μια ιστοσελίδα, πριν κάνετε κλικ σε αυτόν, ελέγξτε προσεκτικά τη διεύθυνση URL για να διαπιστώσετε αν είναι γνωστή και αξιόπιστη.
Προσοχή στις πιέσεις για άμεση δράση: Πολλά από τα απατηλά μηνύματα θα προσπαθήσουν να σε πιέσουν να δράσεις άμεσα, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «επείγει» ή «κίνδυνος». Είναι σημαντικό να παραμείνεις ήρεμος και να ελέγξεις προσεκτικά την αξιοπιστία του μηνύματος πριν λάβεις οποιαδήποτε απόφαση.
Οι παραπάνω προφυλάξεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία σου από απάτες που σχετίζονται με ύποπτο ή παραπλανητικό περιεχόμενο και να εκμηδενίσεις τις πιθανότητες να υπάρξεις θύμα των scammers.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου