Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Debate ΠΑ.ΣΟ.Κ: Αποτίμηση τής βραδιάς

capital.gr

Εάν το στοίχημα για τους έξι υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στην χθεσινή τηλεμαχία ήταν να μη δοθεί εικόνα συριζοποίησης, ήτοι διάλυσης και γενικευμένης εχθροπάθειας, το κέρδισαν όλοι, ως γενικό συμπέρασμα από μια αντιπαράθεση επί της οθόνης που σε επίπεδο τόνων τουλάχιστον, κινήθηκε εντός ορίων και δεν εξετράπη.


Ο εκνευρισμός ωστόσο ήταν διάχυτος και η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη, ιδίως μεταξύ συγκεκριμένων "διδύμων":
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκνευρίστηκε επανειλημμένως με την Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Χάρη Δούκα, ( σ.σ. η φράση "δεν είσαι ο Μιτεράν και ευτυχώς δεν είσαι Ερντογάν, ήταν από τις ηχηρές της βραδιάς) αλλά ήταν μελετημένος στις απαντήσεις του εφ' όλων των θεμάτων και δεν πρόσφερε καμία έκπληξη επ' αυτών. Δεν ήταν λίγες οι φορές ωστόσο που εκδήλωσε πικρία για την αμφισβήτηση που δέχθηκε από το ίδιο βράδυ των εκλογών. Στο δια ταύτα, για την επόμενη ημέρα, "έταξε" τη συνέχεια της πορείας του ΠΑΣΟΚ από εκεί που σταμάτησε όταν σήκωσε το γάντι της προσφυγής στη βάση του κόμματος: Αυτόνομη πορεία, σοβαρές θέσεις με αρχές και αξίες.

Ο Χάρης Δούκας, στην επιχείρησή του να εμφανιστεί ως ο νέος ενωτικός πόλος που θα μεταφέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή την επιτυχία των Αυτοδιοικητικών εκλογών με τα ανοίγματα προς τα αριστερά, δέχθηκε πιέσεις από τους ανθυποψηφίους του, με κύριο άξονα του πού σκοπεύει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα. Η Άννα Διαμαντοπούλου του είπε ευθέως ότι στον Δήμο συμμάχησε με ΣΥΡΙΖΑ και Ανταρσύα ρωτώντας τον μάλιστα: πέρα από τη νίκη αυτή καθ αυτή τι άλλο κατάφερε για την Αθήνα μέσα από αυτή τη συμμαχία.

Πειστική απάντηση δεν έχει δώσει ακόμη - σύμφωνα με πολλούς για το πώς θα συνδυάσει αν εκλεγεί και τα δυο αξιώματα, προέδρου ΠΑΣΟΚ και Δημάρχου Αθηναίων ενώ στριμώχθηκε στις ερωτήσεις που δέχθηκε και για την εξωτερική πολιτική , εκπέμποντας αμηχανία ( όπως στην απάντησή του για τα 12 ν.μ).

Η Άννα Διαμαντοπούλου, έχοντας πλήρως επεξεργασμένες προτάσεις και πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα της χώρας και τα κρίσιμα ζητήματα, δέχθηκε πανταχόθεν πιέσεις προς απολογία για την απουσία της από το ΠΑΣΟΚ ( 12 χρόνια έλειπες, πώς ζητάς τώρα να μας εμπνεύσεις) ενώ στο ίδιο πλαίσιο του πρέσινγκ έπεσε στο τραπέζι και η ίδρυση της "Ώρας Αποφάσεων" μαζί με τον Ραγκούση και τον Φλωρίδη. Απανωτές ερωτήσεις δέχθηκε και για την θετική στάση που τήρησε - αρχικά τουλάχιστον- απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μήνυμά της συνολικά ήταν καθαρό: Μπορώ να κάνω το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση ξανά με στιβαρές προτάσεις και θέσεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους νέους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει σε όλα.

Ο Παύλος Γερουλάνος, είχε στιγμές πινγκ- πονγκ με τους ανθυποψηφίους του, από την αρχή ήδη της τηλεμαχίας αντάλλαξε ένα με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την πρότασή του για το "δανειολόγιο" ( διαφάνεια σε όλη την πορεία των δανείων ιδιωτών) και προτάσσοντας το σχέδιό του " Αναγέννηση" μαζί με την ενότητα που έχει αποδείξει ως είπε πως μπορεί να υπηρετήσει, ζήτησε από τους ψηφοφόρους τη στήριξή τους.

Να πιστωθεί ότι η ίδια ήταν εκείνη που "τάραξε" τα νερά μετά τις ευρωεκλογές ανοίγοντας πρώτη θέμα ηγεσίας απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη διεκδίκησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ασκώντας του σκληρή κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος . Επανέλαβε τη διαφωνία της με την αρνητική στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας τα Ιδιωτικά Πσνεπιστήμια και είχε πολλές στιγμές έντασης με τον νυν πρόεδρο του κόμματος.

Με επανειλημμένες αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και την απερίφραστη προτίμησή του στην περίοδο εκείνη έναντι της εκσυγχρονιστικής που ακολούθησε υπό τον Κ. Σημίτη, ήταν η απεύθυνση του Μιχάλη Κατρίνη στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Κυρίαρχο σύνθημα για τον ίδιο: Η επιστροφή στις ρίζες του πατριωτικού, παπανδρεικού ΠΑΣΟΚ.

Προκάλεσε ένταση με την Άννα Διαμαντοπούλου που τον εγκάλεσε για συνεχείς επιθέσεις στο πρόσωπό της και μόνιμη διαστρέβλωση των λεγομένων και των θέσεών της.

Διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις από τους έξι διατυπώθηκαν χθες, όπως είχε διαφανεί εξάλλου ήδη από την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στον ΣΕΦ όπου παρουσίασαν τις θέσεις και την υποψηφιότητά τους αναλυτικά οι υποψήφιοι, κοινός τόπος πάντως, ήταν η συνομολόγηση ότι με την Ν.Δ και τον πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να διασταυρωθούν πολιτικά οι δρόμοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου