Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό


Ανεπανόρθωτο πλήγμα δέχεται ο ελληνικός τουρισμός, καθώς οι κρατήσεις στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς έχουν παγώσει, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού προχωρούν σε ακυρώσεις και οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από Ελληνες πολίτες για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου εμφανίζουν πτώση της τάξης του 50%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ροή των κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα έχει μειωθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ποσοστά που μεταφράζονται σε 36.000-48.000 λιγότερες κρατήσεις την ημέρα!
«Με την προϋπόθεση ότι μετά το δημοψήφισμα η χώρα θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, το τραπεζικό σύστημα θα επαναλειτουργήσει και η εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό θα αποκατασταθεί, υπάρχει ακόμα το χρονικό περιθώριο ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός των κρατήσεων και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ.

Νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Μύκονος καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, «κύμα» ακυρώσεων παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα και στην Αττική, ενώ προορισμοί όπως το Πήλιο, η Πελοπόννησος και οι μικρές Κυκλάδες, που δουλεύουν κυρίως με Ελληνες τουρίστες, καταγράφουν σχεδόν μηδενικές κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Για τους Ελληνες δεν υπάρχουν φέτος διακοπές. Η μάχη του εσωτερικού τουρισμού έχει χαθεί» λέει ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) Παναγιώτης Τοκούζης.
Ως προς τις ακυρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων, το ημερήσιο ποσοστό ανέβηκε τα τελευταία 24ωρα στο 7,2% έναντι 1,05% σε μια συνηθισμένη ημέρα, ενώ στο «μέτωπο» των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από το περασμένο Σάββατο ως σήμερα η πτώση αγγίζει το 60%. Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ανησυχούν και για την τροφοδοσία των επιχειρήσεών τους (με τρόφιμα, ποτά, ανταλλακτικά κ.λπ.), αν και ως τώρα δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου