Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Μεϊμαράκης εναντίον Φίλη

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων (“δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για να αποδεχτούμε τον όρο ‘γενοκτονία των Ποντίων”) που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύει δριμεία επίθεση στον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων».

«Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος» επισημαίνει.

Φίλης: Oι Πόντιοι δεν υπέστησαν «γενοκτονία» με την επιστημονική έννοια του όρου

Δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για να αποδεχτούμε τον όρο «γενοκτονία των Ποντίων» λέει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του. «Είναι άλλο πράγμα με την επιστημονική έννοια του όρου η γενοκτονία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Φίλης υποστήριξε ότι πριν χρόνια είχε ξαναεκφράσει αυτήν του την άποψη. «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων».

«Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ανακήρυξε την 19η Μαϊου ως την «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου