Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ποιες τροφές δεν μπαίνουν στο ψυγείο


Πώς μπορούν τα φρούτα και τα λαχανικά μας να διατηρηθούν φρέσκα και νόστιμα για αρκετό χρονικό διάστημα; Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η εύκολη λύση είναι το ψυγείο.
Με το που γυρίζουν από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή στοιβάζουν φρούτα και λαχανικά στα ράφια και στο crisper (σ.σ. φρουτολεκάνη). Λάθος. Στο ψυγείο αρκετές τροφές χαλούν γρηγορότερα, χάνουν τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους, την υφή τους και πιο απλά μαυρίζουν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Dr. Mercola πέντε είναι οι τροφές που επ' ουδενί λόγο δεν μπαίνουν στο ψυγείο.

Ντομάτες
Το ψυγείο αλλάζει τη χημική σύσταση της ντομάτας και επηρεάζει τη γεύση της. Το κρύο επηρεάζει επίσης το χρώμα και την υφή, ενώ αν η θεμοκρασία πέσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου η ντομάτα «τραυματίζεται», ζαρώνει. 

Πατάτες
Οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρο δροσερό και ξηρό. Διατηρούνται καλύτερα μέσα σε χαρτοσακούλα ή πολυμπάγκ, αλλά ποτέ στο ψυγείο. Μέσα στο ψυγείο το άμυλο της πατάτας γίνεται ζάχαρη με αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα της πατάτας και να αποκτήσει πιο γλυκιά γεύση κατά το τηγάνισμα.

Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια πρέπει να συντηρούνται σε δροσερό, σκιερό χώρο με πολύ αέρα. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεμμυδιών της Βρετανίας μόνο αν το κρεμμύδι έχει αγοραστεί καθαρισμένο και κομμένο σε συσκευασία σούπερ μάρκετ πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.

Ψωμί
Το ψυγείο είναι πολύ κακό για το ψωμί. Στην κατάψυξη η διαδικασία «μπαγιατέματος» καθυστερεί σημαντικά, ενώ στο ψυγείο επιταχύνεται. Η θερμοκρασία του ψυγείου κάνει το άμυλο του ψωμιού να κρυσταλλώνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η θερμοκρασία δωματίου.

Μπανάνα
Οι ώριμες μπανάνες διατηρούνται ώριμες για αρκετές ημέρες αν μπουν στο ψυγείο. Η άγουρη, πράσινη μπανάνα δεν ωριμάζει ποτέ μέσα στο ψυγείο ακόμα και όταν τη βγάλετε έξω. Η, δε, φλούδα του φρούτου θα μαυρίσει. 
Οι μπανάνες είναι ένα τροπικό φρούτο με φυσικές άμυνες απέναντι στο κρύο. Με το κρύο σπάνε οι μεμβράνες των κυττάρων της, με αποτέλεσμα να περνάει ο αέρας και το οξυγόνο και να έρχονται σε επαφή με τις αντιοξειδωτικές της ουσίες, προκαλώντας το μαύρο χρώμα. Υπάρχει περίπτωση η οξείδωση να παραμείνει στη φλούδα της μπανάνας, όπου και δεν επηρεάζει στην κατανάλωσή της. Αν, όμως, οι μαύρες κηλίδες εντοπίζονται και στο φαγώσιμο μέρος του φρούτου, τότε πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά έχουν χαθεί. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε τις μπανάνες σας φρέσκες και γευστικές είναι να τις απομονώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το οξυγόνο και έξω από το ψυγείο.

Σκόρδο

Το σκόρδο στο ψυγείο ή σε πλαστικές σακούλες μουχλιάζει. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησής του είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό ξηρό χώρο που αερίζεται καλά. Όταν το σκόρδο εκτίθεται στο φως οι βολβοί «φυτρώνουν» και σαπίζουν. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου