Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Πού θα κινηθούν οι βάσεις

H ώρα της κρίσης για τους υποψηφίους εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικού δελτίου. Η πορεία των βάσεων με βάση τα τελευταία στοιχεία διαγράφεται καθοδική στην πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και Πληροφορικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά, όπως για παράδειγμα οι Παιδαγωγικές Σχολές, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτές να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών οριακή πτώση αναμένεται στις τρεις Νομικές που θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα με οριακή πτώση προς τα κάτω. Εκτιμάται ότι θα εισαχθούν υποψήφιοι με 17.500 μόρια και πάνω.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, δεν αποκλείεται πτώση ακόμα και σε πολυτεχνικές σχολές με παραδοσιακά υψηλές βάσεις. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται σε τήματα μεσαίων βαθμολογιών.

Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Το κατώφλι αυτών των σχολών θα είναι τα 18.700 μόρια από 18.147 μόρια πέρυσι ενώ η Ιατρική Αθήνας θα υπερβεί τα 19.000 μόρια.

Καθίζηση αναμένεται στις παιδαγωγικές σχολές, εξαιτίας και των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ενώ την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή της Οικονομίας και Διοίκησης

Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού. 

Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομειώσεις. Οι αυξομειώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.

- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr για τις βαθμολογίες τους στα ειδικά μαθήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου