Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Διπλό ηλεκτροσόκ από τη Δ.Ε.Η ;

Η επιμονή για τα 700.000.000 ευρώ για τα αναδρομικά των ΥΚΩ και η καθυστέρηση των αλλαγών στις χρεώσεις φέρνουν επιβαρύνσεις.
Aυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δείχνουν οι αλλαγές σε δύο μέτωπα, παρά τις εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που προσπαθεί εδώ και μήνες να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Πρώτον, η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει στις απαιτήσεις των 700.000.000 ευρώ για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρέχει η επιχείρηση στους κατοίκους των νησιών, σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν χαμηλά εισοδήματα κ.λπ. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται αλλαγές και στις χρεώσεις των ΥΚΩ, καθώς πέρυσι τον χειμώνα επιβαρύνθηκαν άδικα χιλιάδες νοικοκυριά. Ακόμα όμως και να επικρατήσει η άποψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και οι απαιτήσεις της ΔΕΗ περιοριστούν στα 360.000.000 ευρώ, ακόμα κι αν αλλάξουν οι κλίμακες των ΥΚΩ, έρχονται επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο υπουργείο προσπαθούν να κλείσουν μέσα στον μήνα τα δύο μέτωπα, καθώς (και αυτά!) αποτελούν τμήμα της συμφωνίας με τους δανειστές. Βιάζονται, επίσης, επειδή έρχεται χειμώνας και θα την πληρώσουν πάλι αδίκως τα νοικοκυριά, λόγω του παράλογου μοντέλου χρεώσεων στις ΥΚΩ. Σήμερα, όταν ένα νοικοκυριό καταναλώνει περισσότερο από κάποιο συγκεκριμένο πλαφόν, τότε χρεώνεται με την υψηλή χρέωση για ΥΚΩ για το σύνολο της κατανάλωσης και όχι μόνο για την υπερβάλλουσα.

Τώρα στη ΡΑΕ σκέφτονται την εφαρμογή τριών κλιμακίων για τις χρεώσεις ΥΚΩ, από τα τέσσερα που είναι σήμερα. Αλλά και πάλι θα προκύψουν χρεώσεις για τις χαμηλές καταναλώσεις (μέχρι 1.600 κιλοβατώρες) και μικρή επιβάρυνση για το επόμενο κλιμάκιο, που αφορά τα περισσότερα νοικοκυριά. Ομως αποκαθίσταται η αδικία του περσινού χειμώνα και όποιος περνάει μια κλίμακα θα επιβαρύνεται με την υψηλότερη χρέωση μόνο για τις υπερβάλλουσες κιλοβατώρες.

Οσο για τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για τις ΥΚΩ προηγουμένων ετών, ακόμα κι αν οι αυξήσεις κατανεμηθούν σε βάθος τεσσάρων ή πέντε ετών, τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά δεν θα είναι ασήμαντα, καθώς μπορεί να κυμαίνονται από τρία έως έξι ευρώ το δίμηνο.

Το θέμα αποτελεί ούτως ή άλλως τμήμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς περιλαμβάνεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Στο ίδιο Μνημόνιο περιλαμβάνεται και σειρά άλλων μέτρων για την αγορά ενέργειας, όπως η αντιμετώπιση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ο «οδικός χάρτης» για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και κυρίως η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου