Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Τεράστιος προβληματισμός για τα κουνούπια

kathimerini.gr

«Αν μια πεταλούδα πετάξει στον Αμαζόνιο, μπορεί να προκαλέσει βροχή στην Κίνα». Η εν λόγω απλοϊκή διατύπωση της θεωρίας του χάους δεν ισχύει μόνον στην οικονομία,
στην πολιτική, στη μετεωρολογία, αλλά και στην... εντομολογία. Παγκοσμιοποίηση, πολεμικές συρράξεις, πολιτικές αναταραχές, προσφυγικό και αύξηση του τουρισμού έχουν «αποσυντονίσει» τα κουνούπια με τον περίφημο «τίγρη» να διαγράφει την τελευταία δεκαετία μια εντυπωσιακή πορεία από την Ανατολή προς τη Δύση .
«Τα κουνούπια μεταφέρονται στις ρόδες των φορτηγών-ψυγείων, όπως και με όλα τα μεταφορικά μέσα, οι δε μεσογειακές χώρες, λόγω κλίματος, τους προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες... ευημερίας», εξηγεί στην «Κ» η Αλεσάντρα Ντελά Τόρε. Η Ιταλίδα καθηγήτρια παρασιτολογίας στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης είναι συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος AIM, που αφορά την ορθή διαχείριση των κουνουπιών-εισβολέων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του ΑΙΜ, πάνω από 110 επιστήμονες από 30 χώρες συναντήθηκαν επί τρεις μέρες στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας αλλά και τη χάραξη κοινών στρατηγικών προς όφελος της δημόσιας υγείας. Η αθρόα προσέλευσή τους επικύρωσε τη βούλησή τους για συνεργασία χωρίς σύνορα.

Η «διαδρομή» του

«Το ασιατικό κουνούπι “τίγρης” καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1979 στην Αλβανία, μετά το 1999 στην Ιταλία και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», λέει η κ. Ντελά Τόρε. Από την πρώτη εμφάνιση ενός είδους μέχρι την εγκατάστασή του και την αύξηση του πληθυσμού του εις βάρος του ανθρώπου μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Εν προκειμένω, το 2017 πεντακόσια άτομα στην Ιταλία διαγνώστηκαν με τον ιό τσικουνγκούγια, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του «τίγρη». «Ηταν η σοβαρότερη επιδημία, η προηγούμενη ήταν το 2007 με 250 ασθενείς» υπενθυμίζει η ίδια, «ωστόσο, ο εν λόγω ιός, που προκαλεί πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις, είναι ο λιγότερο απειλητικός από εκείνους που δύναται να μεταφέρει ο “τίγρης”». Στη χώρα μας η πρώτη καταγραφή χρονολογείται το 2003, στο Ιόνιο και το 2008 στην Αθήνα.