Έλεγαν κάποιοι, καιρό πριν, δικαίως, γιατί η άποψη εμπεριείχε λογική, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα και πάνω θα πάρει μονοψήφια νούμερα. Ξαναλέω: λογικό ακουγόταν.
Ότι, δε θα πάρει μονοψήφια διαφάνηκε στις Ευρωεκλογές. Και πιστοποιήθηκε οριστικώς στις Εθνικές της 7ης Ιουλίου.
Τα ποσοστά που έδωσε ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία ήταν τραγικά. Σε κάποιους νομούς μάλιστα όπως της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και ειδικά της Φλώρινας (ξεπέρασε το 35%) τα λες τραγικότατα.
Τα αποτελέσματα αυτά έκαναν πολύ άσχημη εντύπωση στους κατοίκους της Νότιας Ελλάδας όπως θα παρατηρήσατε στα social media. Εμβρόντητοι οι κάτω από τη Λάρισα αναρωτιούνται πού πήγε η μακεδονίτικη περηφάνια.
Άντε εντάξει, οι Κρητικοί παρότι διαφημίστηκαν πολύ στα συλλαλητήρια δεν αλλάζουν με τίποτα μυαλά κι έβγαλαν συλλήβδην πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι ίδιοι οι Μακεδόνες;
Και λένε κάποιοι ότι η υπενθύμιση των Συριζαίων για τις διαπραγματεύσεις της Ν.Δ επί πρωθυπουργίας Κωστάκη Καραμανλή έπαιξε σημαντικό ρόλο. Για μένα, έπαιξε σαφώς ρόλο. Αλλά όχι σημαντικό.
Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι έχουν ξεχειλώσει, ατονήσει τα εθνικά - πατριωτικά αντανακλαστικά και σε κάθε περίπτωση, μάλλον πλέον, δεν πρέπει αυτό να είναι καν στα πρώτα 2-3 κριτήρια του μέσου ψηφοφόρου. Και ειδικά, των αριστερών ψηφοφόρων. Επίσης, μεγάλη μερίδα νέων ηλικίας 17-24 ετών ποσώς νοιάζεται για το πώς θα λέγεται η Μακεδονία. Έχει άλλες προτεραιότητες. Ή νοιάζεται νομίζεις ο Ρομά για το μακεδονικό. Να επιβιώσει θέλει.
Άρα, κατ' εμέ, υπάρχουν εξηγήσεις για τα 20+ ποσοστά που έλαβε ο Τσίπρας.
Και μένω με μιαν απορία. Αν πες, η Τυνησία ήθελε να ονομαστεί Κρήτη ( για να το φέρω σε αναλογία...) κι ο Κοτζιάς υπέγραφε αντίστοιχα παραχώρηση ονόματος π.χ. Βόρεια Κρήτη, γλώσσας κλπ.,) οι Κρητικοί, τι ποσοστά θα έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μείνω με την απορία.