Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Μαθητές στη Λακωνία έφτιαξαν σαπούνια από ελαιόλαδο

 Με βασικό συστατικό το “χρυσάφι” του τόπου τους, το ελαιόλαδο που τόσο απλόχερα 


τους προσφέρει η γη του τόπου τους, αλλά και με πολλή αγάπη για τη φύση και τον άνθρωπο, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Γερακίου δημιούργησαν
τη δική τους (εικονική) επιχείρηση, με την επωνυμία “Δωρικός Σάπων”, με σκοπό την παραγωγή χειροποίητων σαπουνιών.
Οι νέοι “επιχειρηματίες” δημιούργησαν τη μαθητική αυτή “start up”, με αντικείμενο την παραγωγή και διάθεση χειροποίητου, οικολογικού σαπουνιού από παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος/διαγωνισμού “Εικονική Επιχείρηση” του Junior Achievement Greece.




Ανακαλύπτοντας τα οφέλη και τις δυνατότητες των προϊόντων της περιοχής τους και ταυτόχρονα προβάλλοντας τον τόπο τους, παρασκευάζουν λιτά, “δωρικά” σαπούνια, χωρίς κανένα χημικό και πρόσθετο, στο εργαστήριο του σχολείου τους, αξιοποιώντας το ελαιόλαδο, θεραπευτικά και αρωματικά βότανα, αλλά και τα εδώδιμα εσπεριδοειδή της λακωνικής γης. Σαπούνια με παρθένο ελαιόλαδο (σ.σ. αποτελεί τη βάση σε όλα τα προϊόντα) σε συνδυασμό με δεντρολίβανο και γκρέιπφρουτ ή με καρύδα και λεμόνι, κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι, μέλι, βαλσαμέλαιο και βασιλικό και πολλά άλλα συστατικά είναι ορισμένα μόνο από τα ξεχωριστά προϊόντα της “Δωρικός Σάπων”.







Θέλοντας, μάλιστα, να συμβάλλουν στην ανακύκλωση προϊόντων και στην αειφόρο ανάπτυξη, ένα μέρος των προϊόντων της εικονικής μαθητικής επιχείρησης παράχθηκε με ανακυκλωμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ έγινε και χρήση μη εμπορεύσιμων εσπεριδοειδών (λόγω του μεγέθους και της εμφάνισής τους).




“Για εμάς η ελιά είναι οι ρίζες μας, ο τόπος μας. Είμαστε τα παιδιά κι αυτή (η ελιά) η μάνα. Η μάνα που μοιράζει τα δώρα της», αναφέρουν -μεταξύ άλλων- στο προωθητικό βίντεο της επιχείρησής τους οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Γερακίου, εξηγώντας πως “ο “Δωρικός Σάπων” φτιάχτηκε με μεράκι, φαντασία και την ανάγκη μας για ήπιες μορφές εκμετάλλευσης, την ανάγκη για βιωσιμότητα“.




Με υπεύθυνους καθηγητές τους Κωνσταντίνου Κουγιουμτζή, Σταματική Πολίτη και Ανθή Σαράντη και συνεργάτες καθηγητές τους Δημήτρη Βύρη και Αθανασία Κιάκου, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου συνεργάστηκαν, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκομίζουν από τα μαθήματά τους, συνδυάζοντάς τες με παραδοσιακές πρακτικές και εμπλουτίζοντάς τες με νέες ιδέες και πειραματισμούς.




Πέραν της παραγωγής, τα σαπούνια συσκευάζονται και τα παιδιά τα προβάλλουν και τα διαφημίζουν, χρησιμοποιώντας τα ταλέντα τους, τις νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα, ακολουθώντας, δηλαδή, όλα τα βήματα μιας σύγχρονης νεανικής επιχείρησης.







Μάλιστα, στην προσπάθειά τους αυτή δεν είναι μόνοι καθώς πέραν των καθηγητών τους είχαν την πολύτιμη καθοδήγηση της Inspirational Mentor τους (σ.σ. πρόκειται για έναν θεσμό που λειτούργησε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος/διαγωνισμού “Εικονική Επιχείρηση” του JA Greece). Η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης, μοιράστηκε την πλούσια εμπειρία και γνώση της με τους μαθητές, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές, έμπνευση και καθοδήγηση, με διαδικτυακές και διά ζώσης συναντήσεις, ενώ συμμετέχει και στο προωθητικό βίντεο της επιχείρησης. “Τα παιδιά του Λυκείου Γερακίου στη Λακωνία έφτιαξαν τη δική τους επιχείρηση και την ονόμασαν ‘Δωρικός Σάπων’ κι αυτό γιατί αποφάσισαν να φτιάξουν σαπούνια, απολύτως δωρικά, με βάση μόνο το αγνό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής τους σε συνδυασμό με αρώματα εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, θεραπευτικά βότανα από τον Πάρνωνα, όλα με αγάπη και σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και στην προσπάθειά τους“, λέει η κ. Αντωνάκου και μας καλεί να στηρίξουμε την προσπάθεια των παιδιών.







Την ομάδα της “Δωρικός Σάπων” στη Λακωνία αποτελούν οι εξής μαθητές και μαθήτριες:




Διευθύνουσα Σύμβουλος: Αποστολοπούλου Χριστίνα




Διεύθυνση Παραγωγής: Υπεύθυνος: Βλάχος Ευάγγελος. Μέλη: Γκαμπόρ Γκάμπι, Θεοδωρακάκος Γιώργος, Θεοδωρακάκος Θεόδωρος, Κούρλας Λάμπρος, Κουτσοβασίλη Νίκη, Μαλτέζος Παναγιώτης, Ποπέσκου Σπύρος, Σταθάκης Πυθαγόρας, Τσολομίτη Ευδοξία, Τσολομίτη Παναγιώτα, Τσολομίτης Γιάννης, Φλώρος Νικόλαος.




Τμήμα Marketing – Πωλήσεων: Βλάχου Αγγελική, Λάτση Αργυρώ, Μποτέζ Εστέρα, Ντιμίτροβα Γεωργία, Ρήγα Βενετία, Ροζακλή Γεωργία, Τραϊφόρου Αντωνία, Τσιγκάρης Αθανάσιος, Τσίπουρα Μαρίζα, Τσολομίτης Γιώργος.




Διεύθυνση Οικονομικών: Υπεύθυνη: Σεϊτανάκη Αντωνία . Μέλη: Βουρβουριώτης Ιωάννης, Μήτρη Ελένη, Μήτρη Ιωάννα, Μιράκα Παντελής




Διευθύντρια Πληροφοριακών Συστημάτων- Γραμματέας Διεύθυνσης: Ελένη Μαρουδά.




Υπενθυμίζεται ότι ο “Δωρικός Σάπων” είναι μεταξύ των δέκα καλύτερων μαθητικών επιχειρήσεων που διαγωνίζονται για την πρωτιά στον τελικό του JA Greece, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 13 Μαΐου, στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου