Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΙΣΡΑΗΛ: Ειλημμένη απόφαση η απάντηση στο Ιράν

Συνεδριάζει εκ νέου μέσα στην ημέρα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, προκειμένου να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις, καθώς όπως όλα δείχνουν η απάντηση του Τελ Αβίβ στο Ιράν είναι ειλημμένη απόφαση και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Η τελευταία συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, την Τρίτη, ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με την απάντηση στο Ιράν. Νωρίτερα, η ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική αρχή επικαλέστηκε μια πηγή που είπε: «Οι υπουργοί ζήτησαν από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιβραδύνει την απάντηση στο Ιράν και να περιμένει τον σχηματισμό συμμαχίας στην περιοχή εναντίον του Ιράν», μετά την εκτεταμένη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ που ήρθε ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή επικαλέστηκε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε: «Η επιλογή ενός μεγάλου επιλεκτικού χτυπήματος κατά του Ιράν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου».
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε πάντως ότι το Ιράν δεν υπάρχει περίπτωση να μην τιμωρηθεί για τις πράξεις του, ενώ σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο χρόνος της επίθεσης δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για το χτύπημα, που είναι αρκετά σύνθετες. Ο Χαγκάρι δήλωσε ακόμα ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή ενώ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα υποστεί συνέπειες γιατί «εκτός από τη γνωστή πυρηνική απειλή χτίζει και συμβατική απειλή, δημιουργώντας δαχτυλίδι πυρός γύρω από το Ισραήλ».
«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος, και θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ότι, τόσο ευθέως όσο και διά εντολοδόχων, διεξάγει μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία που «απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Εξάλλου, η κοινή γνώμη στο Ισραήλ, με βάση έρευνα του εβραϊκού Πανεπιστημίου των Ιεροσολύμων, που είναι το καλύτερο της χώρας, υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί το χτύπημα κατά του Ιράν, εάν αυτό θα πλήξει τα συμφέροντα της χώρας και κυρίως τη συμμαχία της χώρας με τη Δύση. Και αυτό μπορεί να είναι πίεση από μια άποψη προς την κυβέρνηση, αλλά και από την άλλη μπορεί να είναι μια διέξοδος για την κυβέρνηση Νετανιάχου. Κι αυτό γιατί το Ισραήλ δεν αποκλείεται να ζητήσει αντάλλαγμα για τη μη απάντησή του. Αυτό το αντάλλαγμα μπορεί να είναι η άδεια για μια επιχείρηση στη Ράφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου